1. Консумирай разнообразна храна – по този начин ще си гарантираш, че получаваш всички полезни вещества, които са ти необходими.
2. Внимавай с големината на порциите – разбира се, когато става въпрос за плодове и зеленчуци, не е необходимо да се ограничаваш, но що се отнася до по-калоричните храни трябва да внимаваш с количеството.
3. Консумирай повече плодове и зеленчуци - зелени, червени, оранжеви и жълти продукти. Витамините, които съдържат плодовете и зеленчуците предпазват от много заболявания. Бобените растения също съдържат много фибри и са полезни, макар че и съставът на калориите им не е нисък. Един от най-добрите варианти за прием на витамини са прясно изцедените плодове, те съдържат и повече фибри. Добра опция са и замразените плодове и зеленчуци.
4. Наблягай на пълнозърнестите храни – те съдържат всички годни за консумация части на зърното – трици, зародиш и епидермис. Затова и в тях се съдържат много фибри, протеини, витамини, антиоксиданти. Диетите, които включват пълнозърнести храни подобряват състоянието на червата и намаляват рисковете от сърдечно-съдови заболявания.
ВАЖНО! Не всеки продукт, на чиито етикет пише, че е пълнозърнест е наистина такъв.
5. Ограничи рафинираните зърнени продукти и захарта. Белият хляб и пастата са продукти направени от рафинирано брашно, те са с много ниско съдържание на полезни хранителни вещества. Много от сладките храни пък съдържат голямо количество мазнини, ето защо и тяхната употреба е желателно да се ограничи.
Прочети още в блога на efrea.
Честита Първа пролет, приятели!
Кардио атака в пролетния сезон